Home
 
Wie zijn wij
Hoe en wat
Jaaroverzicht
Downloads

 

Sinds september 2012 spelen Zwaan Stam en Eric Langedijk de compositie Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

De precieze bezetting is vrij en kan variëren van één piano tot vier piano's. Tijdens de uitvoering van Canto Ostinato worden veel beslissingen aan de musici overgelaten. Het stuk wordt gerekend tot de minimalistische muziek.
Het werk is een van de beroemdste werken uit de hedendaagse Nederlandse klassieke muziek. In 2011 maakte de Nederlandse documentairemaker Ramón Gieling met About Canto een film over de compositie en de invloed die dit muziekstuk op mensen kan hebben.

Zwaan en Eric spelen een quatre-mains versie op één vleugel. Deze uitvoering - in lengte variërend tussen de 2 en 2,20 uur - levert bijzondere reacties op bij het publiek.
Zoals de componist aangeeft in zijn voorwoord van de partituur is een uitvoering van de Canto meer een ritueel dan een concert.

 

Canto Ostinato on one piano. Haarlem 2 may 2013.
Performers: Zwaan Stam en Eric Langedijk.
The piano is tuned in the experimental "Divine 9" tuning.
Recorded by Martijn Stam.

http://youtu.be/D2UXoHrWzTs

 

 

 

     

Gewezen Concerten

 

 

 

Doesburg

Gasthuiskerk, 8 juni 2014

   

Oss

Paaskerk 10 mei 2014

   

Wageningen

Arboretumkerk 12 april 2014

   

Beek-Ubbergen

30 maart 2014 Bartholomeuskerk

   

Westervoort

23 maart 2014, "De Verzameling"

   

Steenakker Haps

26 januari 2014

 
 
       

Zwolle

24 oktober 2013

   

Kerk van Rozendaal

20 pktober 2013

 

 

Huissen

13 oktober 2013, Dominicanenklooster

 

 

Koepelkerk Arnhem

21 september 2013

 

 

Slinderen

21 augustus, openluchtconcert

   

Den Haag.

14  juni 2013 (5e D9), H. Antonius Abt in

 

 

(Vierakker) Zutphen

17 mei 2013 (4e D9)

 

 

Haarlem Divine 9

2 mei 2013 (3e D9)

 

 

Renswoude Divine 9

13 april 2013 (2e D9)

Fragment Renswoude

 

Austerlitz Divine 9

28 maart 2013 (1e D9 )

Fragment Austerliz

 

Baarn

4 maart 2013, demonstratie Divine 9

 

 

Velp

24 februari, Dingenfabriek

 

 

Doesburg

12 januari 2013, Acanthus

 

 

Zevenaar

23 december, Musiater

 

 

Doesburg

16 december 2012, Acanthus

 

 

Doesburg

18 november2012, Acanthus

 

 

 


Enkele reacties

De Canto was voor mij een ronduit geweldige ervaring gisteren in Oss. Helemaal nieuw klonk het, zoveel fonkelingen in zoveel fragmenten dat het samen als een diamant was. En wat is het enorm ontwikkeld en gegroeid, machtig, echt machtig uitgevoerd.

Het was een reis met zoveel verschillende landschappen en ook onderwater was het heerlijk. Er was geen moment van saaiheid en dan de waterdruppeltjes die als ijsdruppeltjes in mijn oor vielen in mijn favoriete stukje als alles wordt uitgekleed en er enkel nog incidentele nootjes op onverwachte plekken uiteenspatten, te gek! Ook was ik verbaasd over de doorgang, waarschijnlijk door het vet stabiele spelen dat er een ritmestroom van het begin tot het eind van het hele stuk een gigantische kracht uitgaat die ook weer kracht verder geeft. Soms is het weer even goed om daar te zijn waar je bent geboren.

Nico


Dag Zwaan en Eric, gisteren was ik bij jullie uitvoering van de canto in Huissen. Wat een prachtige middag hebben jullie me gegeven. De stoelen zaten niet er was een koude wind in de kapel en na een tiental minuten dacht ik: moet ik dit 2 uur volhouden maar toen......toen namen jullie me helemaal mee. Emoties van opgewonden zijn tot intense verstilling, van vreugde tot verdriet alles kwam voorbij  door jullie prachtige spel. Ja, het was wonderschoon.
Dank, dank jullie wel, Nelleke

 

 

Beste mensen,

Gisteren was ik met 2 vriendinnen bij een uitvoering van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt door Zwaan Stam en Eric Langedijk uitgevoerd.
Het is eerder een meditatiereis waarin je meegenomen wordt dan een concert. Het stuk duurt 2 uur aaneengesloten en de muzikanten spele 4-mains op een vleugel.
Ik was tijdens de uitvoering regelmatig tot tranen ontroerd door de klanken, het samenspel tussen de twee muzikanten (en ook het meisje dat de muziekbladen voor hem omsloeg), het komen en gaan van thema’s.
Ze spelen zondag aanstaande nog een keer dit stuk in Rozendaal (Gelderland). Ze vragen me hen aan te bevelen en ik doe het van harte.
Mocht je zelf geen interesse of tijd hebben en mensen kennen die dat mogelijk wel hebben, stuur dit bericht dan door.
Ik gun jou een mooie reis en deze prachtige muzikanten een volle kerk!

Liefs, Petra!


Lieve Zwaan en Eric,

Afgelopen zondag ben ik bij jullie concert geweest in Huissen. Woorden schieten tekort. Ik heb veel gereisd in mijn leven maar deze reis is de meest bijzondere en het mooie is dat ook de dagen erna de muziek nog in mijn systeem zit, dank jullie. Ik kom zeker weer!

H.S

 

Rozendaal: 20-10-2013

Beste Zwaan en Eric,

Langs deze weg wil ik jullie nog even laten weten dat ik gisteren intens genoten heb van jullie prachtige uitvoering van Canto Ostinato in de kerk van Rozendaal.
Canto quatre mains op één vleugel zou ik willen betitelen als minimalistische muziek in de meest pure vorm.

Met vriendelijke groet,

Ruud Holswilder

 

Lieve mensen,

De locatie was schitterend, de ambiance ook. Wij wisten niet wat ons te wachten stond en lieten ons verrassen. Woorden schieten tekort. Het heeft heel veel met ons gedaan.

bedankt voor deze onverwachte ervaring

fam. S.